Isparta'da

Isparta Online Blog

Gülbirlik, Dünya Gül Sektörüne Yön Veriyor

Gülbirlik, dünya gül sektörüne yön veriyor

Kozmetik sanayinin önemli ham maddelerinden olan gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Gül birlik, dünya gül sektörünün öncüsü konumunda yer alıyor. Gül birlik, dünya gül sektörüne yön veriyor

ISPARTA - Gül birlik Genel Müdür Yardımcısı Şerife Gökdoğan, Isparta'nın ve Türkiye'nin gül üretiminde dünya birincisi olduğunu belirterek, "Gül birlik, kozmetik sanayinin çok önemli ham maddelerinden biri olan gül yağı üretiminin yüzde 65'ini üretiyor. Gül birlik, dünya gül sektörünün belirleyicisi ve öncüsü konumundadır" dedi.

Gülbirlik, dünya gül sektörüne yön veriyor


Isparta'da 63 yıl önce kurulan S.S. Gül Gül yağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Gül birlik) Genel Müdür Yardımcısı ve Rosense Kozmetik Yönetim Kurulu Üyesi Gökdoğan, kentte gül hasadına başlandığını söyledi.

12 bin üreticinin 20 bin dekarda gül üretimi yaptığını ifade eden Gökdoğan, bu yıl 7-8 bin ton rekolte gerçekleşeceğini söyledi. Geçen yıl kilo başına üreticiye 7.5 TL fiyat verildiğine dikkat çeken Gökdoğan, 2016'da üreticilere toplam 9 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.

Isparta'nın ve Türkiye'nin gül üretiminde dünya birincisi olduğunu anlatan Şerife Gökdoğan, "Gül birlik, kozmetik sanayinin çok önemli ham maddelerinden biri olan gül yağı üretiminin yüzde 65'ini üretiyor. Gül üretiminde bizden sonra Bulgaristan yer alıyor. Gül birlik, dünya gül sektörünün belirleyicisi ve öncüsü konumundadır" diye konuştu.

Dünya gül sektörüne yön veren Gül birlik'in 2005 yılında yeni bir yapılanma ile markalaşma sürecine girdiğini anımsatan Gökdoğan, kozmetikte 'Rosense' markasını yarattıklarını söyledi. Rosense ile 12 yılda yurt dışında önemli atılımlar yapıldığını belirten Gökdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Rosense markası ile hem kozmetik ürün hem de gül yağı ihracatı her yıl artıyor. Son 3 yılda Almanya, Çin ve Uzak doğu ülkelerine ciddi satışlarımız var.

Bu ülkelerde distribütörlerimiz sayesinde bayi ağı da gelişiyor.


Geçen yıl 2 milyon liralık ihracat gerçekleştirdik. 25 dalda 130 çeşit ürünümüz yer alıyor. Geçen yıl hem Gül birlik hem de Rosense olarak 11'er milyon TL ciro gerçekleştirdik."

Gökdoğan, bölgede gül turizminin de gelişmesine katkıda bulunduklarını geçen yıl tesislerinin 2 binden fazla yabancı, 10 bine yakın da yerli turist tarafından ziyaret edildiğini sözlerine ekledi.

Fikri CİNOKUR

Yorum Gönder

0 Yorumlar